luni, 4 februarie 2008

Sindicaliştii de la Termica, decişi să intre în grevă


• sindicaliştii de la Termica au terminat de adunat semnăturile necesare pentru declanşarea grevei • sindicaliştii vor decide abia mâine data la care vor declanşa greva de avertisment • tot mâine, instanţa se va pronunţa în procesul dintre sindicate şi Termica • motivul acţiunii sindicale - refuzul administraţiei de a semna contractul colectiv de muncă pe 2008
Sindicaliştii de la SC Termica SA nu au renunţat la declanşarea grevei de avertisment. Iordănel Secrieru, liderul sindicatului „Prometeu", cel mai mare din cadrul societăţii de termoficare, a anunţat că deja au fost adunate semnăturile necesare pentru declanşarea grevei de avertisment. Potrivit legii, pentru a declanşa greva de avertisment, este nevoie ca peste jumătate dintre membrii de sindicat să îşi dea acordul în scris. Ori, precizează Iordănel Secrieru, liderii sindicatelor de la SC Termica SA au adunat semnături de la aproximativ 70-75 de procente dintre membrii de sindicat. Iordănel Secrieru a ţinut să precizeze că o decizie cu privire la data şi ora declanşării grevei de avertisment va fi luată în cursul zilei de mâine. Tot mâine, instanţa se va pronunţa în procesul dintre sindicalişti şi Termica, referitor la neacordarea unor drepturi salariale pe anul 2007. Se pare că sindicaliştii au fost convinşi de conducerea societăţii să nu declanşeze greva până la hotărârea instanţei. Totuşi, Iordănel Secrieru spune că cele două conflicte dintre sindicate şi Termica nu au nimic în comun. Greva de avertisment va fi declanşată pentru că echipa managerială a societăţii refuză să semneze contractul colectiv de muncă pe anul 2008, iar acţiunea în instanţă se referă la neacordarea unor drepturi salariale pe anul 2007.
Directorul general al SC Termica SA, Constantin Plăcintă, susţină că, indiferent care va fi decizia instanţei, conflictul dintre societate şi sindicalişti va fi stins iar administraţia va respecta întru totul decizia judecătorilor. Pe de altă parte, Iordănel Secrieru spune că procesul dintre sindicalişti şi Termica nu are nicio legătură cu diferendul din aceste zile. El a precizat că, indiferent de decizia instanţei, dacă administraţia continuă să refuză semnarea contractului colectiv de muncă, sindicatele vor declanşa greva. Potrivit legii, greva de avertisment poate dura până la două ore şi trebuie anunţată cu 48 de ore înainte. Greva generală nu poate fi declanşată la mai puţin de şapte zile de la greva de avertisment. În cazul în care sindicaliştii de la Termica vor declanşa greva, ei sunt obligaţi să respecte indicatorii minimi de funcţionare a instalaţiilor. Asta înseamnă că temperatura agentului termic din calorifere se va reduce de la 90 la 30 de grade Celsius. Reamintim că sindicaliştii de la Termica se află în conflict echipa managerială a societăţii întrucât, deşi contractul colectiv de muncă a expirat la sfârşitul anului trecut, contractul colectiv de muncă pe anul în curs nu a fost încă semnat.

0 comentarii: