luni, 4 februarie 2008

BULETIN DE PRESĂ al DNA:

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna ianuarie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
STECYK ROMAN, preşedinte executiv al P.S.D. – Organizaţia Judeţeană Suceava (2002-2005), vicepreşedinte al Asociaţiei „Alianţa pentru Democraţie din Bucovina” şi consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de bani pentru altul, în formă continuată;

MURARIU PETRU, membru al Delegaţiei permanente a Organizaţiei Judeţene a PSD Suceava (2002-2005) şi trezorier al Asociaţiei „Alianţa pentru Democraţie din Bucovina”, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de bani pentru altul, în formă continuată.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada 2002 – 2006, inculpatul Stecyk Roman, ajutat de inculpatul Murariu Petru, şi-a folosit autoritatea şi influenţa, atât în calitate de preşedinte executiv al P.S.D. – Organizaţia Judeţeană Suceava, cât şi în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei „Alianţa pentru Democraţie din Bucovina” în scopul obţinerii pentru această formaţiune politică de bani şi foloase necuvenite, în sumă totală de 988.698.285 ROL. Banii au fost primiţi din sponsorizări acordate de mai mulţi agenţi economici din judeţul Suceava Asociaţiei „ Alianţa pentru Democraţie din Bucovina”, aceştia contribuind cu sume cuprinse între 5 milioane şi 100 de milioane de ROL la sponsorizarea Asociaţiei.
În această modalitate, Asociaţia „Alianţa pentru democraţie din Bucovina” a fost folosită pentru colectarea şi utilizarea unor sume importante de bani în interesul P.S.D. - Organizaţia judeţeană Suceava, fiind astfel deturnată de la scopul prevăzut de lege pentru care a fost înfiinţată. Legea 43/2003 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice expres finanţarea partidelor politice de către o fundaţie. Conform statutului, asociaţia are drept scop informarea cetăţenilor, apărarea drepturilor omului, acordarea de sprijin material persoanelor în dificultate, acordarea de burse şi premii tinerilor supradotaţi etc.
Instanţa urmează să dispună confiscarea sumei de 988.698.285 ROL primită din sponsorizări în perioada 14 martie 2002 – 30 iunie 2006, sumă folosită pentru finanţarea activităţii PSD – Organizaţia Judeţeană Suceava.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Suceava.
Prezenta cauză s-a constituit ca urmare a disjungerii dispuse prin rechizitoriul din data de 13.12.2006, prin care au fost trimişi in judecată inculpaţii Mârza Gavril, Stan Ioan şi Ştirbu Petru.

2. Procurorii din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ŞERBĂNESCU FLORIN, fost comisar de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Secţia 22 Poliţie, (unde a activat până la 15.12.2005, când a demisionat), pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada mai-iunie 2005, profitând de calitatea de ofiţer de poliţie, a pretins de la persoana denunţătoare suma de 12.500 euro, din care a primit în concret suma de 7.700 euro.
În schimb, inculpatul a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari publici de rang înalt din Primăria Municipiului Bucureşti şi din Primăria Sectorului 6 Bucureşti, pentru a-i determina pe aceştia să aprobe concesiunea unui teren din Bucureşti, necesar denunţătorului pentru dezvoltarea unei afaceri comerciale.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

0 comentarii: