luni, 4 februarie 2008

Lungu, din nou alături de Flutur


• edilii Sucevei, Ion Lungu, şi Fălticeniului, Vasile Tofan, vor candida din partea PD-L la funcţia de primar, deşi cei doi mai fac parte, încă, din PNL • "Echipa care era acum alături de mine nu mai funcţiona aşa cum mi-aş fi dorit, iar viziunea noastră asupra oraşului nu mai era aceeaşi", a declarat Ion Lungu • "Cel mai important lucru, dincolo de disputa politică, este ceea ce reuşim să facem pentru oameni", a declarat Vasile Tofan
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că va candida pentru încă un mandat, însă nu din partea PNL, ci din partea PD-L. Anunţul, făcut ieri, în conferinţă de presă, de Ion Lungu a fost primit cu bucurie de liderul PD-L Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, care a anunţat fără nicio reţinere că îl va susţine pe Ion Lungu. Primirea făcută de democrat-liberali primarului Ion Lungu a fost fastuoasă, Gheorghe Flutur chemând tot staff-ul PD-L Suceava să participe la acest eveniment, dar şi pe primarii din Botoşani şi Piatra Neamţ, Cătălin Flutur şi Gheorghe Ştefan.
Primarul Sucevei a ajuns la conferinţa extraordinară organizată de PD-L Suceava la circa zece minute după ce aceasta a început. Ion Lungu a apărut însoţit de primarul liberal al Fălticeniului, Vasile Tofan, şi au fost primiţi de Gheorghe Flutur la masa unde şefii democrat-liberalilor răspundeau întrebărilor presei. Cei doi edili suceveni au anunţat că vor candida la alegerile locale din acest an, dar au precizat că preferă să facă acest lucru cu sprijinul PD-L, întrucât în acest partid se găseşte echipa cu care au câştigat în 2004.
• Lungu: "Oamenii contează mai mult decât orice siglă de partid"
Primarul Sucevei a vrut, înainte de a răspunde întrebărilor ziariştilor, să dea citire unui mesaj adresat sucevenilor. "Vă anunţ în mod oficial că voi candida pentru un nou mandat de primar la Primăria municipiului Suceava. În urma unei mature chibzuinţe, am luat hotărârea să candidez pentru un nou mandat de primar, având de astă dată susţinerea Partidului Democrat - Liberal. Poate că unii dintre dumneavoastră sunt surprinşi de acest anunţ, având în vedere că în 2004 am candidat sub sigla altui partid. Mă cunoaşteţi, ştiţi că nu sunt omul care să ia decizii pripite sau care să se aventureze în căutarea unor avantaje vremelnice. De aceea, trebuie să vă explic vouă, sucevenilor, care aţi fost principalii mei colaboratori în tot acest timp, adevărata mea echipă, de ce am luat această hotărâre. Ştiu că îmi apreciaţi eforturile şi rezultatele şi sunteţi dispuşi să îmi acordaţi încă o dată încrederea voastră şi onoarea de a vă reprezenta. Ştiu asta pentru că foarte mulţi dintre dumneavoastră mi-aţi arătat-o, unii în mod direct, alţii doar prin intermediul sondajelor de opinie. Aşadar, sunt convins că trebuie să continuăm împreună munca zilnică pentru a pune în practică proiectele pentru oraşul nostru, proiecte pe care le-am făcut cu voi şi pentru voi. Sunt convins că înţelegeţi că nu putem rămâne la lucruri mărunte, să cârpim pe ici-colo, să astupăm câte o groapă şi să alinăm suferinţele pentru un ceas sau pentru o zi. Da, ştiu că şi acestea trebuie făcute, dar ştiu că nu numai pentru asta m-aţi ales primar. Vremurile s-au schimbat. Suceava are astăzi nevoie de strategii şi de gândire în perspectivă. Şi pentru ca proiectul nostru comun să poată fi pus în practică, e nevoie şi de o echipă competentă şi puternică. Trebuie să vă mărturisesc faptul că echipa care era acum alături de mine nu mai funcţiona aşa cum mi-aş fi dorit, iar viziunea noastră asupra oraşului nu mai era aceeaşi. De fapt, nici nu mai era aceeaşi echipă alături de care am pornit la drum şi cu care am gândit proiectul pentru Suceava europeană, proiect în care am crezut, cred în continuare şi ştiu că şi voi credeţi. Până la urmă, oamenii contează mai mult decât orice siglă de partid. Iar oamenii cu care vreau şi pot să continui ce am început şi împreună cu care voi dezvolta mai departe oraşul sunt acum în Partidul Democrat-Liberal şi mă susţin. Eu sunt acelaşi om, nu m-am schimbat, sunt la fel ca voi, alături de voi şi vreau să mergem împreună mai departe, pentru binele oraşului. Aşa să îmi ajute Dumnezeu", este scrisoarea adresată de primarul Ion Lungu către suceveni.
• Vasile Tofan: "Este o decizie asupra căreia am chibzuit mult"
După ce Ion Lungu a dat citire acestei scrisori, Gheorghe Flutur a urat "bun venit echipei cu care am câştigat alegerile în 2004" şi a dat cuvântul lui Vasile Tofan. Primarul Fălticeniului a avut un discurs scurt şi concis. "Este o decizie asupra căreia am chibzuit mult înainte de a o lua. Principala motivaţie este aceea că nu m-am gândit la viitorul meu politic şi personal, ci m-am gândit la aceea că trebuie să pot continua ceea ce am început la Fălticeni. Am reuşit în 2004 să câştigăm alegerile împreună cu echipa care este aici, la această masă. Împreună cu Gheorghe Flutur, Ion Lungu, Dan Gospodaru, Petru Carcalete, Romică Andreica şi toţi ceilalţi am fost o echipă şi cred că vom fi în continuare o echipă mai redutabilă, zic eu, după experienţa pe care am câştigat-o în aceşti ani. Cel mai important lucru, dincolo de disputa politică, este ceea ce reuşim să facem pentru oameni", a declarat Vasile Tofan.
• Gheorghe Ştefan: "Laudele PNL m-ar fi jignit peste măsură"
După ce primarul de Fălticeni şi-a încheiat discursul, Gheorghe Flutur le-a dat lui Ion Lungu şi lui Vasile Tofan insigna PD-L. Ulterior, primarii din Piatra Neamţ şi Botoşani au făcut declaraţii de presă. Gheorghe Ştefan a precizat că este legat sentimental de Suceava pentru că aici a făcut primul an de şcoală. "Noi am format o echipă şi am legat nişte relaţii sufleteşti şi cred că lucrul acesta este mai important decât orice relaţie de partid. Pot să vă spun că nu ne-am regăsit în PNL şi în doctrina liberală în momentul în care doi preşedinţi de partid, mă refer la domnii Stolojan şi Stoica, au fost excluşi din partid. Le-am spus atunci celor din PNL că am o propunere şi anume ca să îl dăm şi pe Brătianu afară din partid, post-mortem", a declarat, printre altele, Gheorghe Ştefan. Referindu-se la plecarea sa din PNL, el a spus că a făcut-o cu mare plăcere, pentru că dacă mai rămânea în acel partid, atunci "laudele lor (ale liberalilor - n.red.) m-ar fi jignit peste măsură". Atât primarul de Piatra Neamţ, cât şi primarul din Botoşani au făcut trimitere la "persecuţiile" pe care le face actualul Guvern împotriva membrilor PNL care au o altă opţiune sau altă simpatie politică. "Încă mai sunt oameni care stau în PNL de frica şi de teroarea pe care au instituit-o cei din Guvernul Tăriceanu şi cei din conducerea Partidului Naţional Liberal. Guvernarea Tăriceanu este pe o pantă descendentă, fapt ce se poate vedea cu ochiul liber. Atâta timp cât a fost Alianţa DA şi era un Guvern echilibrat au fost rezultate benefice şi anul 2006 a fost cel mai bun de după revoluţie din România. Plecarea miniştrilor competenţi din Guvern a dus la o incoerenţă a actului de guvernare. Am văzut cu toţii ce rezervă de cadre a avut PNL", a declarat primarul de Botoşani, Cătălin Flutur. În opinia acestuia, PNL trebuie să îşi pună un mare semn de întrebare când un primar de municipiu reşedinţă de judeţ şi, totodată, preşedinte de organizaţie judeţeană cum este Ion Lungu alege să meargă la PD-L. Edilul botoşănean susţine că semnul de întrebare va fi foarte mare pentru liberali, urmând a se produce o reacţie în lanţ, inclusiv nişte repercusiuni politice din zona puterii.
• Gheorghe Flutur: "Startul pentru câştigarea alegerilor locale s-a dat la Suceava"
"S-a dat startul la Suceava pentru câştigarea alegerilor locale a Partidului Democrat-Liberal", a declarat Gheorghe Flutur, spunând că primarii Ion Lungu, Gheorghe Ştefan şi Cătălin Flutur reprezintă "tripleta de aur a primarilor din nordul Moldovei care au făcut prima revoluţie portocalie". "Suntem pregătiţi să facem o a doua revoluţie portocalie. În oraşul Suceava, făcând o comparaţie cu guvernarea socialistă, se simte mâna de gospodar a lui Ion Lungu şi îl felicit pentru aceasta. Piatra Neamţ este un oraş european, deşi ştiu că primarul Gheorghe Ştefan a fost călcat în picioare de Guvern. Botoşaniul este un oraş care, la fel, a avut curajul să facă multe investiţii. Sunt convins că populaţia, oamenii de aici vor vrea ca aceşti primari să îşi reporteze mandatul. Anunţarea candidaturii domnului Lungu primeşte răspunsul prompt "Da!", cu toată susţinerea pentru dumneavoastră, pentru domnul Vasile Tofan şi echipele dumneavoastră. Trebuie să precizez că, astăzi, ei sunt doar simpatizanţi ai PD-L şi şi-au anunţat candidatura acceptată cu braţele deschise de către PD-L", a mai declarat Gheorghe Flutur.
• Flutur taie tortul pentru Lungu şi caracatiţa pentru PSD
Ion Lungu şi Vasile Tofan au precizat că nu au demisionat din PNL şi au evitat să facă declaraţii belicoase la adresa conducerii centrale a partidului sau a celorlalţi liberali suceveni. Ambii primari se numără printre liberalii cu vechime mare în partid, Vasile Tofan fiind membru PNL de 17 ani. După conferinţa de presă, PD-L a organizat un cocktail în cinstea venirii în partid a celor doi primari. Privirile erau îndreptate spre primarul Sucevei şi spre senatorul Gheorghe Flutur care i-a şi pregătit o surpriză lui Ion Lungu. Este vorba de un tort de mari dimensiuni pe care scria "Bine aţi venit acasă, domnule primar Lungu". Edilul şef al Sucevei a fost invitat să taie împreună cu Gheorghe Flutur din tortul imens, Ion Lungu primind chiar felia pe care scria "primar". Gheorghe Flutur a ţinut să transmită un mesaj tuturor aleşilor locali ai PNL, că "sunt aşteptaţi acasă, la PD-L" deoarece "aici sunt liberalii adevăraţi".
El nu a scăpat ocazia să lanseze un atac la adresa social-democraţilor spunând că mai sunt "bastioane" confiscate de PSD, cum ar fi Consiliul Judeţean, şi care trebuie cucerite. În continuarea afirmaţiilor sale, el a tăiat felii o caracatiţă de pe masa de la cocktailul dat în cinstea celor doi primari, spunând că a tăiat, simbolic, "Caracatiţa PSD". Singurul din cei prezenţi care a avut o completare la cele spuse de Gheorghe Flutur a fost primarul de Piatra Neamţ, el spunând de mai multe ori că este vorba de "Caracatiţa PSD - PNL, pentru că pe Caracatiţa PSD am tăiat-o la alegerile din 2004".

0 comentarii: