vineri, 11 ianuarie 2008

Statiuni in Romania - Vest (II)

In primul numar al impresiilor mele de schior timisorean am discutat despre Semenic, Muntele Mic si Arieseni. Astazi continui cu Straja si Paring pentru ca data viitoare sa zic ce stiu despre citeva statiuni din partea de nord: Cavnic, Mogosa, Borsa, Vatra Dornei.

Straja

Statiune este deservita de un telescaun, detstul de vechi, dar care-si face treaba si te duce spre platoul central de unde incep pirtiile si cele 5 teleskiuri din dotarea. Din cele 5 pirtii existente exista 2 “mai speciale” si anume una bucata pirtie de incepatori (recomandata chiar pentru cei care deprind tainele skiului sau snowboardului) si una bucata pirtie “tip off piste” (pirtia Canal - adica un half pipe natural recoamndata riderilor). Celelante pirtii sunt pirtii cu un grad mediu de dificultate si care au drept bonus o nocturna destul de bine pusa la punct.

Un punct slab si de remarcat este faptul ca nu exista pirtie care sa duca pina la piciorul telscaunului, dar in conditii de zapada suficienta se poate cobari totusi pina jos (depinzind de traseul ales s-ar putea sa dai si peste mici portiuni unde o sa trebuiasca sa-ti iei placa sau skiurile in spate).

Statiunea, desi cam hoatic dezvoltata (parere personala), sta binisor la domeniul apress ski si cazare astfel incit poti sa inoptezi in schimbul a 70-130 lei pe nopate pentru o camera de 2 persoane si ai si de unde alge locul de socializare pentru seara.

Paring

Locul meu preferat asa ca pot fi putin subiectiv. Cele mai importante pirtii sunt cea din stinga telescaunului (stinga cum cobori), varianta, sa zicem, clasica deci cunoscuta si folosita de cei mai multi skiori si pirtia B sau varinta B, cea din dreapta telescaunului (drepta cum cobori) de dupa padure. Ambele varinte duc pina la piciorul telescaunului iar pe partile superioare sunt deservite si de teleskiuri.

Conditia necesara si suficineta pentru o coborire reusita pe aceste pirtii este existenta zapezii in cantitati apreciabile deoarece pirtiile nu sunt batute decit de skiori si snowboarderi. In afara de aceste doua variante mai sunt 6 teleskiuri dintre care 2 deservesc partea superioara a variantei clasice, 1 teleski deservete partea superioara a variantei B si alte 3 teleskiuri au propriile pirtii cu lungimi intre 600 si 900m si preturi intre 2 si 3 lei.

Telescunul antic, vechi si de demult, iar problemele cu parcarea nu exista deoarece fiecare si le rezolva cum poate. Preturile la cazare sunt cuprinse intre 60 si 140 camera de 2 perosane pe noapte iar la capitolul “apres ski” oferta este destul de cinstita existind baruri/restauarnate in mai toate regiunile cu cabane (si la IEFS si la Meteo si la Rusu) unde pe linga mincare si socializare se mai lasa si cu unele chefuri de pomina.

Partea cea mai frumoasa a Paringului este posibilitatea de offpiste, o coborire de pe virful Paringul Mic sau Cirja este un vis.

In Paring se aud zvonuri de investitii de aproximativ 15 ani (pe vrema aia se vorbea de “ceva straini”care vor sa investesca in munte si noi care nu ne vindem tara …. ).

0 comentarii: