duminică, 31 august 2008

Băişanu acuză că se fură din banii pentru reparaţiile şcolilor

Nemulţumiri



Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a acuzat ieri modul în care se folosesc fondurile alocate de Guvern pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ, arătând că există suspiciuni că o parte din bani au ajuns în alte părţi decât la investiţiile pentru care au fost alocaţi.
Mai mult, Băişanu i-a cerut demisia şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete, pe motiv că acesta conduce în mod defectuos învăţământul sucevean. Băişanu a făcut referire la modul în care s-au cheltuit banii alocaţi de la Ministerul Educaţiei pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea şcolilor din judeţ, „bani care au fost folosiţi de foarte multe ori prost, încărcându-se devizele de construcţie în mod exagerat”.
Prefectul judeţului a exemplificat cu un caz din satul Ruşii-Mănăstioara, din comuna Udeşti, unde la o şcoală renovată s-au plătit 100 de milioane de lei vechi pentru achiziţionarea a două uşi din termopan. „Dacă două uşi din PVC costă atâta, îmi imaginez cam cât a costat reconstrucţia acestei şcoli, cam câţi bani au intrat în buzunarele altor persoane, în loc să fie folosiţi la alte şcoli”, a spus Băişanu.
El a adăugat că va dispune un control la respectiva şcoală din Ruşii-Mănăstioara, iar cei găsiţi vinovaţi vor plăti.
Alexandru Băişanu a mai precizat că şeful IŞJ Suceava refuză să vireze o sumă importantă de bani primăriei din Udeşti pentru reconstrucţia unor şcoli din comună. În opinia prefectului, Carcalete se opune virării banilor „deoarece îşi doreşte ca aceştia să ajungă la acelaşi director de şcoală care şi-a bătut joc de banul public cumpărând o uşă la preţ de avion”.

Băişanu consideră că Petru Carcalete ar trebui să demisioneze
Băişanu a arătat că la şedinţa Colegiului Prefectural, şeful IŞJ Suceava a demonstrat că nu cunoaşte situaţia în care se află şcolile din judeţ. Prefectul a arătat că atunci când l-a întrebat pe Petru Carcalete câte şcoli din judeţ sunt pregătite pentru a începe anul şcolar 2008-2009, acesta i-a răspuns că nu ştie.
„Inspectorul general şcolar, fie el şi Carcalete, are obligaţia de a veghea la evoluţia corectă şi obiectivă a tuturor problematicilor din învăţământ. Văd că sub umbrela zicerii nu ştiu, cel care ar trebui să fie cel mai interesat om din învăţământul sucevean nu se preocupă de problemele stringente ale învăţământului. De fapt, nu se preocupă de viitorul copiilor noştri”, a ţinut să precizeze Alexandru Băişanu.
El a adăugat că după ultima şedinţă a Colegiului Prefectural a înţeles de ce ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, l-a destituit la un moment dat pe Petru Carcalete din motiv de management defectuos. „Omul nu ştie, sau probabil se ocupă mai mult de câte voturi va culege în colegiul în care va candida. Toate aceste lucruri mă fac să mă gândesc la următorul pas pe care vreau să-l fac, şi anume cererea demisiei inspectorului general şcolar. Am să i-o cer personal, pentru a-l face să înţeleagă că în astfel de funcţii ai nevoie şi de demnitate. Iar atunci când lucrurile nu merg aşa cum ar trebui, are şi posibilitatea de a pleca singur dintr-o funcţie pe are o ocupă, dar căreia nu-i face faţă”, a încheiat prefectul judeţului Suceava.

În replică, Petru Carcalete cere demisa lui Băişanu
În replică la afirmaţiile prefectului, şeful IŞJ Suceava a declarat că Alexandru Băişanu ar trebui să-şi dea demisia din funcţie, pe motiv că şi-a început deja campania electorală pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului.
Mai mult, Carcalete a arătat că Alexandru Băişanu a transformat Colegiul Prefectural, în cadrul căruia se reunesc şefii de instituţii din judeţ, într-o adevărată „tribună politică”.
Făcând referire la acuzele ce i-au fost aduse, legate de gestionarea banilor, sau de situaţia şcolilor din judeţ, Petru Carcalete a spus că nici una dintre acestea nu sunt adevărate şi nu au legătură cu persoana sa.
„Vreau să-i spun că dumnealui nu ştie cine se ocupă de lucrările de reabilitare şi de diverse achiziţii. Nu IŞJ se ocupă, ci primăria. Mai mult, a spus că nu vreau să trimit banii pentru unele şcoli din Udeşti. Se pare că Alexandru Băişanu nu cunoaşte acest fenomen economic. El ar trebui să ştie că IŞJ este ordonator de credite, am vrut să virăm banii, am mers la Trezorerie pentru a trimite fondurile, dar această instituţie a refuzat. Şi asta pentru că primarul de acolo a promovat un proiect de hotărâre de consiliu local prin care toţi banii pentru şcoli ar fi urmat să fie viraţi la primărie şi nu la unităţile de învăţământ. Practic, prefectul nu face altceva decât să spună că eu am respectat legea, pentru că banii erau destinaţi şcolilor”, a declarat Carcalete.
Şeful IŞJ Suceava a mai spus că nu a putut să-i prezinte prefectului o situaţie cu şcolile în care se poate începe anul şcolar, pe motiv că la sfârşitul acestei săptămâni va face public rezultatul unei inspecţii la toate şcolile şi grădiniţele din judeţ.
„Aceste verificări sunt făcute tocmai pentru a avea o situaţie exactă cu numărul şcolilor care pot să înceapă anul. I-am spus că îi voi prezenta o situaţie completă, însă dumnealui a dorit poate să răspund greşit pentru a se lua de mine. Oricum, se vede că el e în campanie electorală şi, dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să-şi dea demisia de urgenţă, pentru că şi alţii au făcut-o”, a încheiat Petru Carcalete.