duminică, 31 august 2008

Emil Boc: Monarhia nu este o solutie pentru Romania

Monarhia Constitutionala nu reprezinta, categoric, o solutie pentru viitorul european al Romaniei, a declarat duminica presedintele PD-L, Emil Boc, adaugand ca asemenea propuneri pot proveni numai de la partide care nu au lideri capabili sa le reprezinte in cursa prezidentiala.

Replica liderului democrat-liberal vine dupa ce premierul Tariceanu a declarat sambata ca Romania ar trebui sa aleaga intre republica parlamentara sau monarhie.

"Inainte de asta avem nevoie de un premier european, care sa respecte justitia, si nu sa incerce, prin ministrii pe care ii are, sa compromita justitia", a spus Emil Boc, in cadrul scolii de vara a PD-L.

In opinia sa, clasa politica trebuie, prin revizuirea Constitutiei, sa asigure separarea puterilor in stat si mecanismul echilibrului institutional, "astfel incat nicio putere sa nu o poata domina pe cealalta in dauna interesului general".

Emil Boc a explicat ca sistemul constitutional romanesc nu are articulate mecanismele care sa asigure echilibrul institutional, dand ca exemplu referendumul pentru demiterea presedintelui, din mai 2007.

La acel moment, desi presedintele a fost validat de 75% din populatie, prin referendum, parlamentul nu a avut nimic de suferit pentru ca a cerut suspendarea sefului statului. "Populatia zice, in proportie de 75%, ca decizia de suspendare este ilegala, dar acelasi parlament ne da in continuare lectii de democratie politica, sunt in continuare exponentii poporului. (...) Trebuie ca, la revizuirea Constitutiei, sa punem o sanctiune si pentru cel care pierde prin referendum. Presedintele, daca era demis, pleca acasa", a afirmat liderul democrat-liberal.

"Ce contrapondere exista pentru ca parlamentul sa nu devina exponentul unui grup marunt de interese si sa paraseasca interesul general?", s-a intrebat Boc, adaugand ca exemplul Austriei este foarte clar: Parlamentul se autodizolva daca poporul nu da dreptate forului legislativ, intr-un referendum.

In ceea ce priveste criticile lansate de liderul PSD, Mircea Geoana, la adresa actualului guvern, presedintele PD-L i-a recomandat fostului ministru de externe "sa se uite in oglinda" inainte de a face astfel de declaratii, unde va vedea "un guvern schiop, cu un picior mai scurt, cel al PNL, si cu un picior mai lung, cel al PSD".

"Este o dovada de maxima ipocrizie sa vezi cum PSD critica actuala guvernare, uitand ca fara ei actuala guvernare nu ar mai exista", a mai spus Boc, adaugand ca se uita "cu compasiune liderul PSD, Mircea Geoana".