duminică, 31 august 2008

C.P.Tariceanu: Sunt ingrijorat de calitatea sistemului universitar privat

Premierul Tariceanu, a laudat sambata, la Scoala de vara de la Costinesti sistemul public de invatamant, indemnandu-i pe tinerii liberali sa aleaga o facultate de stat si nu una privata. "Atentie, daca vreti sa faceti o cariera serioasa in viata, in momentul de fata, nu va pot spune eu, ca prim-ministru, cand vad calitatea invatamantului privat - si nu vreau chiar sa generalizez, dar intr-o masura importanta sunt ingrijorat de calitatea sistemului universitar privat", a spus presedintele PNL.

Spre deosebire de premier, presedintele Basescu a criticat in repetate randuri universitatile romanesti, pe care le-a comparat cu niste fabrici de diplome: "Toate universitatile fac doctori de parca ar fi tiparnite", spunea seful statului in luna aprilie la Congresul Studentilor din Romania.

In schimb, Calin Popescu Tariceanu a declarat: "Se vorbeste foarte mult despre sistemul educational din Romania... Nu sunt adeptul ideii ca sistemul educational in Romania este prost sau este o catastrofa, mai ales, cum vorbesc unii. Sistemul educational a inceput sa se reformeze si sistemul universitar a dat mari valori in toate domeniile. Este un sistem universitar de calitate - ma refer la cel public".

Totodata, Tariceanu le-a explicat tinerilor ca trebuie sa parcurga toate etapele din cariera politica, sa o ia "de jos" si sa isi construiasca o cariera profesionala.

"Performanta o realizezi numai daca ai indeplinit conditii prealabile: o cultura solida, o cariera profesionala care sa fie cartea de vizita. Urmati-va o cariera profesionala alaturi de cea politica. Invatati intai ce inseamna administratia locala, pentru a avea experienta necesara".

In acest context, Calin Popescu-Tariceanu a dat exemplul presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, care a fost consilier intr-o comuna, apoi primar, secretar de stat, ministru si in final a ajuns sef de stat.