duminică, 31 august 2008

Un nou drum pentru relaţiile dintre Suceava şi Cernăuţi





Politica




Gheorghe Flutur Prima şedinţă comună a consilierilor regionali din Cernăuţi şi Suceava va avea loc pe 10 septembrie, ocazie cu care vor fi discutate probleme ce ţin de relaţiile economice dintre cele două regiuni vecine, dar vor fi abordate şi teme legate de pregătirea manifestărilor legate de împlinirea a 600 de ani de la atestarea oraşului Cernăuţi. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat vineri, la puţin timp după ce a finalizat la Cernăuţi şedinţa Consiliului Euroregiunii „Prutul de Sus”, că s-a decis organizarea primei şedinţe comune a Consiliului Judeţean Suceava şi a Consiliului Regional Cernăuţi care se va desfăşura în 10 septembrie la Cernăuţi, la şedinţă urmând să fie prezenţi cei 104 consilieri regionali din Cernăuţi şi cei 37 de consilieri judeţeni suceveni.

În cadrul şedinţei se vor discuta proiecte de dezvoltare a relaţiilor economice şi culturale, dar şi pregătirea manifestărilor de la Cernăuţi din luna octombrie pentru marcarea împlinirii a 600 de ani de atestare a oraşului. Consiliul Euroregiunii „Prutul de Sus” a mai decis, în şedinţa de vineri, ca reprezentanţi ai acestei euroregiuni, să organizeze, la Bruxelles, o întâlnire cu europarlamentarii din ţările partenere ale judeţului Suceava, pe lângă cei români, cu europarlamentari din Polonia, Germania, Franţa, Italia şi Austria. „Această întâlnire ar urma să fie organizată la sfârşitul lunii octombire - începutul lunii noiembrie şi vom prezenta europarlamentarilor euroregiunea Prutul de Sus şi priorităţile noastre”, a declarat Gheorghe Flutur.

Acesta a mai arătat că în cadrul Consiliului Euroregiunii s-a discutat şi despre modernizarea coridoarelor de transport din cadrul euroregiunii şi să solicite guvernelor României şi Ucrainei să acorde prioritate cordiorului de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin Cernăuţi şi Suceava, acesta fiind legătura între coridoarele europene III, V şi IX. „La propunerea noastră urmează să fie organizată, pe această temă, în luna septembrie, o întâlnire, la nivel de secretari de stat din ministerele Transporturilor de la Kiev şi Bucureşti”, a mai spus preşedintele CJ Suceava.