duminică, 31 august 2008

Vasile Blaga: Pe liberali ii tine inca stransi ciolanul, dar se vor separa dupa ce vor pierde puterea

Vasile Blaga
Foto: Romania Libera
Partidul National Liberal este "o suma de gasti de interese" care or sa se separe imediat ce vor pierde puterea, a declarat duminica secretarul general al PD-L, Vasile Blaga. El a replicat si declaratiei premierului Tariceanu, care a spus ieri ca PD-L este o adunatura de prosti: "Tariceanu s-a chinuit trei ani si jumatate sa ne arate ca este bine crescut, ieri, probabil batut de soare in cap, si-a iesit din pepeni si ne-a facut asa cum noi nu ne permitem sa facem pe nimeni", a spus Blaga.

"Ceea ce ii tine inca stransi (pe liberali, n.r.) este ciolanul, pentru ca ei au fost intotdeauna si sunt o suma de gasti de interese", a avertizat Blaga.

Schimbul dur de replici dintre politicienii romani a continuat la scoala de vara a PD-L, unde Vasile Blaga a expus cateva dintre liniile directoare ale programului de guvernare democrat-liberal, bazat pe descentralizare, pe o crestere economica sanatoasa si pe promovarea tinerilor.

"Doar daca o sa castigam alegerile vom da posibilitatea presedintelui Romaniei sa desemneze un candidat din randurile PD-L. Eu am convingerea ca le vom castiga, tocmai pentru a da posibilitatea presedintelui sa desemenze un candidat din partea PD-L si, in sfarsit, sa guvernam si noi", a spus secretarul general, explicand ca, pana in prezent, reprezentantii democrat-liberalilor nu au detinut portofolii-cheie in Executiv, precum cel al Finantelor.

In ceea ce priveste descentralizarea, Blaga a declarat ca "Romania arata astazi, din foarte multe puncte de vedere, ca in 1989": "Cetateanul nu trebuie sa fie subjugat statului, ci partener statului. Cetateanul este mai important decat comunitatea locala care, la randul ei, este mai importanta decat statul", a explicat el.

"Statul va trebui sa ramana in orice zona numai cu reglementarea, inspectia si controlul. Atunci vom fi un stat cu adevarat european si atunci vom fi cu adevarat integrati in UE", a concluzionat el.

Militam pentru o crestere economica bazata pe productie

Vasile Blaga s-a intrebat daca actuala crestere economica, care afiseaza cifre spectaculoare este reala, in conditiile in care se bazeaza mai mult pe importuri si pe consum. "Noi militam pentru o crestere economica din productie", a continuat oficialul PD-L, care s-a declarat sceptic asupra efectelor majorarii pensiilor, in conditiile in care aceasta majorare va fi puternic afectata de inflatie.

Justitia, un alt aspect esential al unui stat modern, european, este una dintre prioritatile enuntate de Vasile Blaga. El a sustinut ca PNL, dupa modelul PSD, a obstructionat justitia ori de cate ori a simtit ca trebuie sa-si apere oamenii, in timp ce social-democratii "au facut pe dracul in patru doar-doar sa nu ajunga in justitie".

PD-L a militat din nou pentru transferarea autoritatii la comunitatile locale, dar acest transfer de putere trebuie sa fie insotit si de fondurile necesare.

Si aici, "liberalii au invatat metehnele PSD. Daca descentralizezi nu mai esti la butoane cu banii, si poti da banii in teritoriu ca si cum ar veni din vistieria centrala a PNL-ului", a criticat secretarul general al PD-L.

Prefectii care candideaza vor fi dati afara

Vasile Blaga a atacat dur repolitizarea functiei publice si faptul ca unii prefecti se arata interesati sa candideze la alegerile parlamentare. "PD-L nu a dat afara niciun prefect din PSD", a declarat el, atentionandu-i insa pe prefectii care vor candida ca "oricine va veni la putere, ii va da afara".

"Atunci cand prefectii candideaza, indiferent din partea carui partid, merita sa fie schimbati imediat, pentru ca nu-si respecta statutul. Ei nu mai sunt inalti functionari publici, ci politruci", a spus Blaga.