duminică, 31 august 2008

Dictatura PD-L Suceava (I)


Politica sub lupa - Aurel BURCIU


Motto:
În climatul creat de liberali se poate respira spiritual
şi se poate progresa material, valorile mişcându-se nederanjate de nimeni.
(Petre Ţuţea, 1990)

Anticipam (16 iunie a.c.) despre dictatura partidului unic în judeţul Suceava (cu referire la PD-L Suceava!) şi consecinţele unei situaţii de facto de acest tip; anterior însă, paralela sugerată a fost mai mult voalată şi nu explicită. În fapt, instituirea unui monopol politic local la nivelul judeţului Suceava, în cazul de faţă monopol numit PD-L, confirmă ideea că dictatura politică/socială este negativă prin ea însăşi. Dacă la nivel naţional PD-L se declară „în opoziţie”, această structură politică exercită, de facto, puterea politică în mai multe judeţe, după caz. Evident, dominând CJ Suceava şi Consiliul Municipiului Suceava, PD-L dispune de şansa de a –şi impune propriile proiecte/strategii/idei/opţiuni! Ce a făcut până acum PD-L Suceava pentru a exploata această poziţie „de forţă” deţinută în plan local? Dacă evaluăm obiectiv şi strict raţional, singura concluzie care se impune, cred eu, este aceea că PD-L s-a rezumat la critici împotriva fostei dictaturi a PSD Suceava!

După alegerile locale din iunie a.c., vocea d-lui Gavril Mîrza şi a PSD în judeţul Suceava s-a atenuat treptat (posibil să se apropie de zero absolut, în viitor!). Urmare a trecerii sale în opoziţie pe plan local, PSD Suceava evită zona „controlată” de dl. Flutur şi dl. Lungu; principalii lideri PSD Suceava s-au orientat înspre Fălticeni şi/sau Rădăuţi în perspectiva alegerilor parlamentare. Dl. Gavril Mîrza şi alţi lideri PSD Suceava preferă să critice public Guvernul Tăriceanu, să solicite fonduri, sprijin, să sugereze soluţii pentru Executiv etc. Dar aproape nici o critică la adresa guvernării locale! Cum se explică această situaţie? A lăsat PSD Suceava unele chestiuni neclare în gestiunea CJ Suceava? Este vorba de „tiparul” de personalitate al d-lui Gheorghe Flutur?

Îmi amintesc că pe la începutul lui 2004 eram oarecum „inclus” în echipa PNL de campanie a dlui Flutur; pe atunci domnia sa critica dur proiectul „Utilităţi şi Mediu”, dezavua pe mai toţi liderii PSD Suceava (tot ce era rău în România era legat de sintagma „PSD”!), ne sugera să îl „promovăm” pe domnia sa şi nu doctrina PNL etc. Este cazul să dezvolt ideea invocată?! Ajuns Ministru al Agriculturii, dl. Flutur a gestionat autocratic două crize aviare; a urmat apoi campania pentru alegerile locale, discursul uşor neonazist de la Frasin (despre Comandantul Sidorovici), atragerea unor primari PSD, negocierile cu PSD în peste 30 de localităţi pentru viceprimari etc.; restul este deja istorie. Ajuns în ipostaza de Preşedinte al CJ Suceava, dl. Flutur a schimbat uşor registrul „tactic”, însă tendinţa sa spre dictatură rămâne la fel de explicită! După aproape trei luni de exercitare a puterii locale, se pot enumera puţine chestiuni concrete realizate de dl. Flutur în judeţul Suceava (exemplu: a schimbat culoarea florilor din zona CJ; a construit o „poartă” la biroul personal; a eficientizat organigrama instituţiei, iar astăzi dl. Iordache îl acuză de epurări politice; a decis să înfiinţeze un birou al CJ la Bruxelles; exploatează zilnic oportunităţile de consolidare a imaginii personale prin media/presă etc.). Mai mult, dl. Flutur încă recurge la aserţiuni de tipul „PSD-iştii au lăsat un dezastru în Consiliul Judeţean şi nu au dreptul să vorbească!”; se mai poate adăuga o anume schimbare de atitudine a d-lui Flutur faţă de vechi proiecte PSD-iste în judeţul Suceava: astăzi proiectul „Utilităţi şi Mediu” este util şi a reuşit deblocarea problemei privind TVA-ul; dl. Lucian Flaişer, fost membru PSD marcant, este astăzi util pentru consolidarea puterii personale a d-lui Flutur. Aşadar, orice instrument de consolidare a poziţiei PD-L Suceava este admisibilă atunci când e vorba de un grup restrâns de persoane din jurul d-lui Flutur (asociere cu cei „răi”, negocieri cu „oricine” etc.); din zona fostului PD Suceava au rămas puţini membri care mai sunt „vizibili” în mesajul promovat de PD-L. Unde se localizează cetăţeanul obişnuit în strategiile promovate de PD-L Suceava? Cât de mare este ecartul între discurs şi realitate, pentru PD-L Suceava? Cât timp va mai fi nevoie pentru evidenta apropiere între „modelul” Gh. Flutur şi „modelul” Jorg Haider?